Dragi hakatonci, čestitamo! Prihvatili ste izazov da za 24 sata rešite naš zadatak. Biće to vikend u kome ćete doživeti jedinstveno iskustvo, test za vašu izdržljivost i znanje. Naučićete dosta novih stvari, upoznati mnogo zanimljivih ljudi i odlično ćete se zabaviti. A velike su šanse da ćete posle svega i dobro odspavati.... Jedno 24 sata, na primer.

Ideja hakatona je da se vašim timovima približi način rada u kompanijama kao što je Byteout, koje su vam i budući poslodavci. Zadatak će vam pokazati kako izgleda timski rad, efikasna komunikacija među članovima tima, vođenje i organizacija projekta, i poštovanje vremenskih rokova.

scream guy coding

 

Ovo su deset stvari koje će vam olakšati tih 24 sata, pomoći vam da se bolje spremite za rad i da efikasnije završite zadatak. Ukratko, evo kako preživeti ovaj, i svaki sledeći hakaton.

  1. Naspavajte se. Potrudite se da se nekoliko noći pred hakaton dobro naspavate. Rad na zadatku će biti zabavan, to možemo da obećamo, ali nećemo vas lagati - ostati budan i oran za rad 24h neće biti zabavno.

  2. Hrana i piće. Nemojte da zaboravite da će vaš mozak u ova 24h raditi punom parom što znači da mu je potrebno dosta goriva. Mi ćemo se pobrinuti za hranu, piće i kafu, a vi ne zaboravite da se povremeno prošetate do stolova s hranom.

  3. Napravite pauzu. Znamo da se bije bitka sa vremenom, ali čak i vašem laptopu će biti potrebno punjenje baterije, pa kako ne bi i vama. Pozovite nekoga ko nije na hakatonu, podsetite se da ostatak sveta i dalje postoji. Dremnite ako vam je to potrebno. Redovno pravite pauze i vratite se radu osveženi.

  4. Razmišljajte pozitivno. Došli ste da se takmičite, ali i da se zabavite, da nešto naučite i da upoznate interesantnu ekipu. Budite deo tima, budite fleksibilni, prihvatite i tuđe ideje. Negativnost može samo da uspori vaš tim. Malo programirajte, malo se prošetajte, nasmejte se, upoznajte ljude, a onda programirajte još malo.

  5. Spakujte se.  Razmislite o tome šta će vam biti potrebno u toku hakatona: četkica za zube, rezervna sočiva, odeća za presvlačenje, udobna obuća, ćebe, jastuk ili omiljena plišana igračka (no judgement). Sve ovo može da vam pomogne da lakše pregurate ova 24 sata.

team players on hackathon

Rad na zadatku

  1. Pažljivo saslušajte zadatak. U trenutku kada hakaton počinje atmosfera se usijava i uzbuđenje raste, ali vi morate da se potrudite da se maksimalno koncentrišete na predstavljanje zadatka. Razmišljajte o onome što se od vas traži i da li postoji nešto što vam u zadatku nije jasno; ovo je najbolji trenutak da postavite pitanja.

  2. Brainstorming. Iako je izazov veliki nemojte odmah krenuti na programiranje. Zajedno razmotrite ideje, napravite plan, podelite zadatke, i tek onda počnite sa programiranjem. Najvažnije je da pred sobom imate preciznu ideju šta želite da uradite.

  3. Komunikacija. Svako od vas donosi svoje znanje, veštine i iskustvo u tim. Dobro slušajte kolege iz tima, dajte, tražite i prihvatajte savete. Saradnja je ključ timskog rada.

  4. Tražite pomoć. Članovi Byteout tima će vas redovno obilaziti. Organizatori će vam biti na raspolaganju sve vreme. Ako vam nešto nije jasno u zadatku, slobodno zatražite pomoć. Pitajte nas šta god želite ili svratite da se upoznamo i proćaskamo dok pravite pauzu.

  5. Postavite konkretan cilj. Savršeno rešenje je super, rešenje koje radi je još bolje. Vreme na hakatonu brzo prolazi, možda vam neka ideja izgleda savršeno, ali suština je da vaš projekat radi. Ako će ta ideja do isteka vremena ipak biti samo polupečena, bolje je da se odlučite za onu koja će do isteka vremena biti realizovana.

hackathon teamwork

Ako učestvujete na ovom hakatonu želimo da se najpre dobro zabavite, ali se nadamo da ćete iskoristiti ovu priliku i za učenje i upoznavanje novih ljudi. Mi smo se svakako odlično zabavili pripremajući zadatak i zahvaljujemo se EESTEC i Brand New Engineers što su nam dali priliku da se podsetimo kako je to biti student i biti deo ovakvog izazova.

Jedva čekamo da čujemo vaše utiske. Podelite sa nama kako ste se proveli, šta ste naučili i koga ste upoznali. Podelite sa nama fotografiju kolege koji u 3 ujutru spava grleći šolju kafe, ili trenutak kada je vaš projekat konačno proradio. Čekamo vas na Fejsbuku i Tviteru - javite se, tagujte nas ili upotrebite #ByteOutXBNEhakaton, #byteout ili #24hchallenge. Srećno i may the code be with you!